Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Só a természetben képes leírás - Sóbarlang.tlap.hu
részletek »

Só a természetben - Sóbarlang.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: sobarlang.tlap.hu » Só a természetben
Keresés
Találatok száma - 5 db
A zalakarosi hévízforrás

A zalakarosi hévízforrás

2 Celsius fokos az a forrás, amely Zalakaros egyik szélső utcájának sarkán tört fel a napokban. A tűzoltószertár előtt gőzölgő buzgár környékén megolvadt a hó és a jég. Azt még nem tudni, honnan jön a víz, de abban biztosak a helyiek, hogy nem csőtörésről van szó.

Egerszalók

Egerszalók

Egerszalók egy közel 2000 lelket számláló kis község a Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében. Természeti képződményeivel, finom boraival, vizeivel, kő emlékeivel illeszkedik az Egri Kistérség Kő-Túra útvonalába. A falu vonzereje a környék természeti szépségeiben rejlik. Igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás. A domboldalon lefolyó víz 1900 négyzetméteres mészkőlerakódást - sódombot épített.

Leírás a sóról

Leírás a sóról

Ez a cikk a só általános (kémiai) jelentésével foglalkozik. A sók elnevezése felhasználásukhoz és tulajdonságaikhoz kapcsolható hagyományos neveikkel történhet. Mivel ez nyelvenként, sőt tájegységenként más-más lehet, ezért egyértelműsítésként kémiai elnevezésüket használhatjuk.

Parajd

Parajd

Parajd község, község, melyhez Felsősófalva és Alsósófalva is tartozik, 500-525 m tengerszint feletti magasságban fekvő Erdély egyik legjelentősebb turisztika helysége amely a légúti panaszokat(asztma) gyógyító Sóbányárol, illetve a reumás bántalmakra, porcsérülésekre, visszérre, nőgyógyászati bántalmakra ,és különböző bőrbetegségekre ajánlott só és jódtartalmú gyógyfürdőjéről hires.

Sófalva

Sófalva

Sófalva első írásos bizonyított említése 1493, amikor II. Ulászló (1490-1516) királyunk alatt együtt panaszkodik Zetelakával a székely szabadságjogok megsértése miatt. Zetelaka és Sófalva (Soofalwa) székely lakossága azért panaszkodik, mert Báthori István erdélyi vajda önkényeskedési elkeserítik a szabad székely lakosságot, és panaszlevélben orvoslást kérnek a magyar királytól.

Tuti menü